Tuintips voor maart

Ook in het voorjaar kan het koud zijn. Bij de tuincentra zijn er verschillende vaste planten te koop die goed tegen een stootje kunnen. Deze voorjaarsbloeiers kunnen best wat kou verdragen. Maar mocht de temperatuur flink onder nul zakken, zet ze dan voor de zekerheid een nachtje in de schuur.

Vaste planten zijn een prachtige basis voor de tuin en zijn er in veel soorten. Van schaduwplanten tot zonaanbidders. Van fraaie bodembedekkers tot de mooiste vlinderlokkers. Ze hebben elk hun eigen bloeitijd en houden zo de tuin de hele zomer stralend. U kunt het zo gek niet bedenken of met vaste planten vindt u een oplossing voor elke plek in uw tuin. Uw tuincentrum biedt u een ruime keuze.
Groene planten zorgen voor een gezond binnenklimaat. Ze halen de schadelijke stoffen uit de lucht en verfrissen de kamer met zuurstof.

Begin nu ook met het weghalen van onkruid. Trek het onkruid met wortel en al uit. Gebruik voor soorten met lange penwortels zoals de paardebloem een speciale onkruidsteker. Als u tijdig het onkruid verwijdert krijgt het geen kans om in bloei te komen en voorkomt u dat het onkruid zichzelf gaan uitzaaien.
Rozen snoeien kunt u het best in deze maand doen. Oude, dode en te kleine takken van de rozen kunt u eerst wegsnoeien. De takken die elkaar in het hart van de plant kruisen kunnen er ook uit. Wat er nu overblijft moet een regelmatig netvormige struik zijn met een open hart. Bij doorbloeiende klimrozen kunt u de doorgaande takken met rust laten, snoei alleen de zijtakken af tot ongeveer 5cm.
Het is ook een goede tijd om compost of stalmest in de tuin onder te spitten. De voedingstoffen worden nu dan ook optimaal benut. Doe dit niet te dicht bij de wortels van vaste planten of heesters.