Garvinea tuin Gerbera

3 seizoenen lang mooi

Kwekerij Souman heeft weer iets nieuws om in het voorjaar te planten in de tuin of bloembak. Experimenteren met andere kleuren, een plant kopen die je nog niet kent. Wist u dat het sortiment tuinplanten is uitgebreid met een opvallende nieuwkomer: Garvinea®?

Garvinea’s lijken sterk op de bekende gerbera’s die je bij de bloemist vindt. Het grote verschil is dat Garvinea® is een echte tuinplant is, die je in de volle grond of in een pot op het terras kunt zetten. Daar

produceert hij 3 seizoenen lang enorm veel bloemen.

 Meer dan 100 bloemen

Garvinea’s floreren in de volle grond en in potten op het terras. Eenmaal geplant, vormen ze al snel een flinke toef blad waaruit stevige, behaarde stengels te voorschijn komen. Eerst hangen de dikke bloemknoppen nog naar beneden, maar als ze bijna opengaan, richten ze zich op en ontvouwen ze hun kleurige bloemblaadjes. De bloemen van Garvinea® zijn weliswaar kleiner dan die van de snijbloemgerbera, maar het zijn er wel heel veel. Eén plant telt er soms wel twintig. Qua bloeitijd steekt Garvinea® het gros van zijn collega-tuinplanten naar de kroon. Van het vroege voorjaar tot het invallen van de vorst worden er nieuwe knoppen gevormd, tot meer dan 100 in een jaar. De uitstraling van Garvinea’s laat zich misschien nog het beste vergelijken met die van zinnia’s, maar die zijn in ons klimaat eenjarig.

Mix & Match

Wat betreft de combinatiemogelijkheden in de tuin geeft het wel een paar aanknopingspunten. De horizontale bloemen en de forse bladrozetten gaan goed samen met hogere, ijle grassen. Door hun groeiwijze en lange bloei zijn Garvinea’s ook heel geschikt als randplant langs het gazon. Of gebruik ze als kleurig accent in potten met lage bodembedekkers. Garvinea’s worden ongeveer 45 centimeter hoog en 30 tot 40 centimeter in omtrek. Ze zijn er in verschillende bloemkleuren. Ook de kleur en textuur van het blad varieert.

Verzorging

De verzorging van Garvinea® is eenvoudig, ziekten en plagen lijken er geen vat op te hebben. De planten vragen een plekje in de zon of halfschaduw en hebben een voorkeur voor niet te droge, humeuze tuingrond. Geef ze bij langdurige droogte wat extra water en in het voorjaar een handje organische mestkorrels als basis bemesting. Geef ze daarnaast regel matig Huyskweker turbo plantenvoeding.