Kleur in huis met bloembollen op pot

Kleur in huis met bloembollen op pot

Elk jaar kijken we weer uit naar het moment dat de bloembollen uitkomen in het voorjaar. Maar u kunt de natuur een handje helpen en deze binnenshuis brengen, zodat u eerder van deze bloemenpracht kunt genieten. Dat kan dus heel eenvoudig met bloembollen op pot. Met hun frisse kleuren en heerlijke geur, brengen ze al wat voorjaar in huis. En dat vroeg in het seizoen! Maar welke bloembollen zijn geschikt voor binnen en hoe verzorgt u ze het beste? Wij van Kwekerij Souman zetten een aantal tips voor u op een rijtje!

De verschillende soorten bloembollen op pot

Er zijn verschillende soorten bloembollen om binnen te houden op pot. Z zijn er droog bloeiende bloembollen, bloembollen op water en bloembollen op pot. We zetten de verschillen even voor u op een rijtje.

  1. Droog bloeiende bloembollen

De bekendste droog bloeiende bloembollen zijn de Amaryllis en de Colchicum. Beiden bloeien prachtig zonder dat er aarde of water aan te pas komen. Zet de bol in een pot of vaas op een lichte plek. Voor de Amaryllis geldt dat u die het beste een dagje in water kunt onderdompelen voor het mooiste resultaat. Algauw schiet er een uitloper uit de bloembol en komen er sierlijke bloemen tevoorschijn. Na de bloei kunt u de bloembol ook buiten planten, deze zal zich gaan vermeerderen. Dit houdt in dat u volgend jaar nog meer bloemen kunt verwachten.

  1. Bloembollen op water

De Hyacint is geschikt om op water te zetten. Zodra u een hyacintenbol in huis hebt, kunt u deze het beste in een hyacintenglas met water zetten. Zorg ervoor dat het water de bloembol net niet raakt. In tegenstelling tot droog bloeiende bollen is het zaak de bloembol op water in een donkere ruimte te plaatsen waar het niet te warm is. Ongeveer 10-12 graden is goed. Hier zal de bloembol wortel schieten en komt er een knop tevoorschijn. Zodra de knop ongeveer 4 cm lang is kunt u de Hyacint op een lichtere plek zetten. Let op dat je de bloembol laat acclimatiseren. Dus zet deze niet direct in de woonkamer, maar liever in een iets koelere ruimte totdat de bloemknop helemaal uit de bol gegroeid is. Na ongeveer drie weken wordt het wachten beloond met prachtige bloeiende bloemen.

Kwekerij Souman | Bloembollen op pot

  1. Bloembollen in een pot

Crocussen laten zich goed planten in een pot met potgrond. Wilt u zelf losse bollen op pot planten? Dan is het belangrijk om eerst de winterperiode na te bootsen. Plant u bollen in een pot met verse potgrond? Zorg dat overtollig water weg kan door middel van een gat onderin de pot. Zet de pot op een behoorlijk koele plek zoals in de koelkast. De temperatuur moet ideaal zijn, namelijk onder de 8 graden zijn. Om de bol te beschermen dekt u het potje af met plastic, met een paar gaatjes erin zodat er wel lucht bij kan. Zodra er een knop boven de aarde uitsteekt, kunt u de pot verplaatsen naar een ruimte buiten de koeling. Let er wel op dat u bloembollen zoals de krokus niet in de volle zon zet. Dat is te warm voor deze bollen!

Bloembollen verzorgen

Bloembollen in huis laten bloeien is zeer gemakkelijk. Hoelang de bloemen bloeien is afhankelijk van wanneer u de bloembollen in huis zet. Als u ze zo laat mogelijk in huis haalt, kunnen ze zeker bloeien tot het einde van het voorjaar. De bloembollen op pot zijn vanaf begin februari verkrijgbaar. Extra voeding is niet nodig. De meeste voeding is al van nature in de bloembol aanwezig.

Kwekerij Souman | Bloembollen op pot

Bloembollen op pot bij Kwekerij Souman

Bent u enthousiast geworden en wilt u zelf ook bloemen op pot? Dat kan! Bij Kwekerij Souman vindt u nu diverse bollen op pot! Kom gerust langs, we staan voor u klaar!

Openingstijden Kwekerij Souman